North Richland Hills Endoscopy Center

Comments
Print

North Richland Hills Endoscopy Center
Dallas, Texas 

The North Richland Hills Endoscopy Center is a 7,500-square-foot, one operating room/three treatment room center. It is the fifth such center to be developed in the Dallas-metropolitan area by the large physician group Digestive Health Associates of Texas (DHAT). 

With years of experience behind DHAT, the group began this latest project with an idea of how they wanted the facility designed. Located in a strip mall, the building presented many challenges, according to the project’s architect Craig A. Puccetti, AIA, senior associate with Austin-based The Lawrence Group Architects. But no challenges were faced that could not be overcome. 

The outer shell of the facility was updated and made to look more contemporary. A patient drop-off/discharge canopy system was installed, and a new storefront façade and stucco veneer was added. 

The oddly proportioned rectangular space presented a challenge, so Puccetti’s team addressed this by purposefully designing the center to facilitate a one-directional patient flow. This avoids conflict between incoming and discharging patients and helps to facilitate streamlined patient flow. 

The private pre-op stations were intentionally designed with privacy and discretion in mind to provide a serene, meditative place prior to procedures. The stations were dressed with durable and contemporary finishes and complimented by indirect lighting. 

A centralized nurse station allows for competent, on-demand care for both the pre- and post-op patient care areas, and is highlighted by a sky dome fixture to enhance the overall feel of the area. 

The lobby, waiting area, and a unique front door all were given special attention to add a “non-institutionalized,” sophisticated look, according to Puccetti. The strategically placed staff and working areas throughout the facility are discreet, yet easily and conveniently accessed. 

The current design of the facility allows for the addition of at least one more treatment room as volumes increase and the demand for more space dictates. A plethora of storage and other service areas were also worked into the design. 

Comments

Similar Articles

comments powered by Disqus